петак, 11. јануар 2008.

Писмо упућено грађанима

Поштовани,

дозволите ми, да вам се, непосредно пре избора председника Републике Србије, обратим писмом. Упућујем га директно на вашу кућну адресу, јер директан је и начину на који износим своје мишљење, као и принцип којим суштински поштујем Ваше мишљење и Ваш глас.
Власт у Србији и не покушава да чује глас народа, ни глас појединаца у њему, она не мари за садашњост и нема будућност. Зато Србија тражи промене.
Желим да заједно покренемо нашу земљу у позитивном правцу, да на власт доведемо људе који ће поштовати грађане и градити бољу будућност.

Шта је оно за шта се залажем и шта ће бити приоритети моје председничке политике?

Поносна земља. Пре свега, поштовање Устава ми налаже апсолутно очување државног суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије. Српско право на Косово и Метохију није само историјско, оно је правно исказано важећом Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација. Заштита уставног поретка и поштовање правне државе и међународних споразума, данас се исказују на Косову и Метохији. По томе се мери озбиљност власти, по томе ћемо видети ко су наши пријатељи у свету. Зато је мој апсолутни приоритет очување Косова и Метохије у границама Србије.

Праведно друштво. Мој други председнички приоритет је стварање друштва једнаких шанси. Будућност младе генерације зависи од постојања једнаких могућности за образовање сваког младог човека. Сигурност старије генерације огледа се у потпуно доступном и квалитетном здравственом систему и пензијама усклађеним са нето зарадама на нивоу од најмање 70%. Солидарност међу генерацијама мора да постоји, она чини могућим право сваког грађанина на образовање и здравље. Зато је мој други приоритет бољи и праведнији живот свих грађана.

Правна држава. Мој трећи председнички приоритет биће залагање за најоштрије кажњавање свих оних носилаца власти који су лично богаћење ставили испред интереса грађана који су их изабрали. Нажалост, Србија пати од најтеже болести савременог друштва: корупције и криминала. Председник, својим моралним ауторитетом, али и бројним иницијативама парламентарној и извршној власти, може и мора да представља ослонац борбе за правну државу. Зато је мој трећи приоритет борба против корумпираног режима.

Ово писмо је моја председничка заклетва, заклетва председника свих грађана Србије, грађана свих генерација, вера и нација. Да бих је остварио, потребно ми је Ваше поверење, Ваш глас.
Имам велико искуство у раду са људима. Верујем да могу успешно да проценим када је право за праве ствари, у најбољем интересу грађана Србије. Ово је време када Србији треба одлучан и озбиљан председник.

Да не бисмо страховали, него живели боље.
Да не бисмо ратовали, већ живели у миру.
Да не бисмо понављали грешке, већ заједно градили будућност.

Видим људе, који тешко живе. Али и режим, који то не занима. Зато мењајмо режим!
Видим поносну земљу коју уцењују али видим и председника који пристаје на уцене!
Зато мењајмо председника!
Србија коју ја знам, свим је својим срцем за Косово и Метохију, за равноправне односе са пријатељима у свету и за боље сутра све наше деце.
Зато Србија тражи промене, тражи новог председника.
Спреман сам за тај изазов.

Свим срцем.

Ваш
Томислав НИКОЛИЋ

Нема коментара: